16 Ekim 2007 Salı

Kelebek

KELEBEK

Psikoloji bölümünde okuyan ve iyi bir psikolog olacağına inandığım kızımın önerisi ile “Patch ADAMS” adlı bir film izledim. Filmde Patch ADAMS toplum yararına olmak üzere bazı çalışmalarda bulunuyordu. Ancak bu iyi niyetli ve hayra dönük çalışmalarında engellemelerle, zorluklarla karşılaştı ve psikolojik bunalıma girdi. Bir uçurumun kenarına gelerek hayatına son vermek istedi. Düşündüğünü tam gerçekleştireceği sırada bir kelebek başının üzerine raks ederek uçmaya başladı. Ayağının biri uçuruma doğru kaymaya başlayan Patch ADAMS’ ın gözü bir an için bu kelebeğe takıldı ve yüzünde bir tebessüm oluştu. Kelebek Patch ADEMS’ a adeta yaratılış gayesini yerine getirme çabası içerisinde çırpınıyordu. Zarifliğini, renklerinin güzelliğini kibirlenmeden ve kendine özel rakslarla sergiliyordu. Bir- iki günlük olan ömrüne aldırış etmeden yaşama hevesi ile dolu olan kelebek bu haliyle Patch ADAMS’e bana bak, güzelliğimi gör, raksıma takıl, seni kısa bir anlık da olsa olumsuz düşüncelerinden uzaklaştırayım. Zira yaşamak çok güzel demektedir.

Patch ADAMS kelebeğin küçücük canı ile vermeye çalıştığı bu büyük mesajı aldı ve yüzünde oluşan tebessümle yaşamaya devam etme yönünde karar değiştirdi. Sonraki yaşantısında çevresi ve insanlık için çok güzel şeyler başardı. İşte o küçücük yaratık yaratılış gayesi gereği görevini yapmak için uğraşmış ve başarılı olmuştu.

Bu filmi izledikten sonra kendi kendime şu soruyu sorma zorunluluğunu hissettim. Eğer bir kelebeğin biz insanlara böylesine bir katkısı olabiliyorsa ondan milyonlarca daha fazla yaradılış üstünlüğüne sahip bizlerin birbirimize katkımız nasıl olmalı? Birbirimize karşı sorumluluğumuz ne boyuttadır? Günlük yaşantımızda iletişim içerisinde olduğumuz tüm insanlara özelliklede ruhsal sıkıntılar içerisinde olan kişilere en azından bir “kelebeklik” yapabiliyor muyuz?

Açıkca belirtmesek de aslında hepimizin birbirimizin kelebekliğine ihtiyacı var. İçerisinde boğuştuğumuz hayat şartları bizlerde ne yazık ki maddi ve manevi gedikler açıyor. Bu gedikler günü birlik birbirimizin ilgisi ve desteği ile onarılmaz ise zaman içinde büyük yıkımlara, çöküşlere neden olabiliyor.

Gelin birbirimizin kelebeği olalım. Birbirimize yaşama hevesi aktaralım. Sorunların üstesinden gelme isteğini destekleyelim. Bilelim ki küçük bir ilgimiz, desteğimiz, bekli de bir gülümsememiz bir insanı nice geniş ufuklara, güzel geleceklere taşıyacaktır.

Yüce Yaradan’ımızın “Sizin en hayırlınız insanlara faydalı olanınızdır” ; “Bir insanı kurtaran tüm insanlığı kurtarmış olur” gibi hüküm ve yönlendirmeleri bu anlamda bizlere çok şey söylemektedir.
Yaradılış gayemizde kelebekten binlerce kat fazla olarak birbirimizin üzerinde haklarımız ve sorumluluklarımız var. O zayıf haliyle yaratılış gayesini yerine getirmek için çırpınan kelebekten örnek alarak birbirimize olumlu katkılar yapma hevesi içinde olalım
Unutmayalım; bir insana katkı yaparsak tüm insanlara katkı yapmış gibi oluruz. Ve bizim en hayırlımız insanlara faydalı olanımızdır.

Hiç yorum yok: