16 Ekim 2007 Salı

Yaşıyoruz ya!

“ YAŞIYORUZ YA”

Evet, Yaşıyoruz ya! Ne anlamlı, ne güzel bir söz. Ne müthiş bir bilinç ve ruhsal sağlık belirtisi. Bugün kapalı, can sıkıcı bir hava var. Olsun, yaşıyoruz ya! Rüzgar, yağmur, fırtına var. Olsun, yaşıyoruz ya! Sevgimize, aşkımıza karşılık bulamadığımızdan aşırı derecede üzüntülüyüz. Olsun, yaşıyoruz ya! Bazı maddi sıkıntılarımız, sağlık problemlerimiz var. Olsun, yaşıyoruz ya! Arkadaşlarımızla, dostlarımızla uyumsuzluklarımız, gerginliklerimiz var. Ailevi sorunlarımız var. Olsun, yaşıyoruz ya! Bunlara benzer, insan olmamızdan ve yaşamamızdan kaynaklanan sıkıntılarımız, korkularımız, üzüntülerimiz yaşantımız boyunca hep var olacaktır. Bunlardan dolayı ne insan olmaktan vazgeçebiliriz ne de yaşamaktan. İnsan olmak harikulade, yaşıyor olmak ise çok güzel ve paha biçilemeyecek bir değer.
Bence; var olan sıkıntı, korku ve üzüntülerimize rağmen "Yaşıyoruz ya" deyip yaşama dört elle sarılalım. Bıkkınlık ve yeniklik göstermek, yaradılışı ve donanımıyla bir mucizevi yaratık olan biz insanlara yakışır mı? Yaşamı yaşamaktan korkmayalım. Riske girelim, düşelim kalkalım, hayata seyirci kalmayıp etkili bir şekilde yaşayalım. Bu tür algılama değişiklikleri ile de mutsuzluklarımızı mutluluğa dönüştürelim. Olsun "yaşıyoruz ya" diyebilmek dünyayı toz pembe görmek değildir. Toz pembe göremediğimiz dünyamızın, ruhsal sağlığımıza zarar vermemesi için gerçekçi ve rahatlatıcı bir yaklaşımdır sadece.
Aslında yaşadığımız bir çok sıkıntı, korku ve üzüntünün kaynağı dışımızdaki gelişmeler değil, biziz. İçinde bulunduğumuz fiziksel, ruhsal durumumuzun etkisiyle dünyayı olduğu gibi değil de, baktığımız gibi görmekteyiz, değerlendirmekteyiz. Yarım saat önce dünyayı sıkıcı, yaşanılmaz bir yer olarak görüyorken, durumumuzda fazla bir şey değişmediği halde yarım saat sonra yaşama sevinciyle dolu olarak dünyayı kucaklamak isteriz. Yağışlı havayı biz kötü ve sıkıcı diye nitelendirirken, bir başkası böyle bir havayı sevinçle karşılayabilir. Belki de başka bir zaman yağışlı hava bize hoş gelmiş olabilir. Bunlar da bize karşılaştığımız olaylara başka bakış açılarıyla bakıp değerlendirebileceğimizi göstermektedir. Yaşanan olaylar aynı da olsa, üzerimizde bıraktığı etkiler farklı olabilmektedir.
Öyleyse gelin, karşılaştığımız olayların, ruhsal dengemiz ve sağlığımıza olumsuz etkilerini bilinçli olarak azaltmaya çalışalım. Çözüm bulamadığımız ve etki alanımızın dışında olan bizi üzen, sıkıntılara sokan olay ve gelişmelerle karşılaştığımızda, olsun "yaşıyoruz ya" diyelim.

Hiç yorum yok: